Terug- en vooruitblik
Inhoudsopgave
Betaalbaar en prettig wonen in een duurzame, kansrijke en leefbare omgeving. Nu én in de toekomst. Daar gaan we voor. Als woningcorporatie zijn we er in eerste plaats voor mensen die daarin niet zelf kunnen voorzien of daar hulp bij nodig hebben.
In dit e-jaarverslag kijken we terug op 2019 en geven we een doorkijk naar 2020. U krijgt zo een duidelijker beeld van waar we ons als corporatie voor inzetten. En hoe en waarom we dat doen. Het uitgebreide jaarverslag met de definitieve cijfers verschijnt in juni op onze website.
Vragen of opmerkingen? Stuur ons een berichtje of spreek ons aan.
Veel leesplezier!
Terugblik
2019 is een jaar waarin Plavei flinke stappen heeft gezet op het gebied van duurzaamheid. Dit heeft geresulteerd in een gemiddeld B-label voor onze woningen. Het was ook een jaar waarin we met veel bewoners een feestje mochten vieren tijdens de oplevering van hun nieuwe duurzame woning en we diverse 'samenwerkingen' verder intensiveerden. Maar het was ook het jaar waarin we de huurverhogingen tot een minimum wisten te beperken.
Lees verder >
Terugblik
Er gebeurde in 2019 veel. Samen met andere corporaties maakten we op verschillende manieren bezwaar tegen de verhuurdersheffing. Hierin werden we gesteund door de gemeenten uit de regio. Wanneer de regering wil dat wij meer woningen bouwen en de startmotor zijn voor de verduurzaming op weg naar een energieneutrale toekomst, dan moeten zij onze lastendruk niet verhogen maar verlagen. Dat kan niet anders. Ik ben benieuwd of de regering dat ook gaat inzien.
Kijken we naar onze projecten, dan valt de start van de wijkvernieuwing in de Bloemenbuurt op. Na jaren van planvorming, zijn we nu écht begonnen aan de eerste renovaties. Samen met gemeente en wijkbewoners keken we meteen ook naar de openbare inrichting, het verduurzamen van
de wijk en de leefbaarheid. Hier gaan we in 2020 volop mee verder. Op het
gebied van duurzaamheid zijn we op diverse fronten actief. Zo begonnen
we in bijvoorbeeld 2019 met het vraag gestuurd aanbieden van
zonnepanelen aan onze huurders. We kregen veel positieve reacties.
De eerste zonnepanelen zijn al gelegd. In de komende jaren maken
we nog veel meer huurders blij met zonnestroom.
Lees verder >
Terugblik
Terugblik
Terugblik
Terugblik
Terugblik
Terugblik
De mening van onze huurders vinden we belangrijk. We hebben in 2019 een luisterpanel gehouden waarin we luisterden naar een geselecteerde groep huurders. Ze gaven aan waar hun woon-
behoeften liggen en hoe ze denken over Plavei. Met die input zijn we direct aan de slag gegaan om onze Klantvisie op te stellen en onze dienstverlening verder te verbeteren. We zien dat de klanttevredenheid nog steeds toeneemt, maar weten ook dat het nog beter kan.
Belangrijk moment in 2019 was de fusie van onze twee huurdersorganisaties tot Huurdersvereniging De Sleutel. Hier zijn we blij mee. De Sleutel vormt een sterke organisatie, die opkomt voor de belangen van alle huurders. In 2020 ligt de focus op de verdere ontwikkeling van de vereniging.
Ook als organisatie zetten we grote stappen. We zetten bij Plavei in op een duurzame bedrijfsvoering, waarin flexibel, tijd- en plaatsonafhankelijk werken de nieuwe standaard is geworden. We reduceren ons woon-werkverkeer en verbruiken steeds minder papier door zoveel mogelijk papierloos te werken.
Ik kijk met trots terug op 2019. We hebben veel gedaan en bereikt! Ik kijk vol verwachting uit naar 2020, het jaar waarin we het eerste lustrum van Plavei vieren
en we ons stinkende best blijven doen voor onze huurders en hun omgeving.
Terugblik
Naast zorgen voor duurzame woningen, zijn we bij Plavei ook bezig met een duurzame bedrijfsvoering. Het begint natuurlijk allemaal bij jezelf.
We zijn overgestapt op een nieuwe ICT-leverancier. Waarbij we extra nadruk hebben gelegd op een veilige en robuuste inrichting van het ICT landschap. Medewerkers hebben inmiddels 'gereedschap' ontvangen om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Plaats en tijdsonafhankelijk!
We zetten bij Plavei in op het 'Het Nieuwe Werken'. Medewerkers krijgen hierdoor meer vertrouwen, verantwoordelijkheid en vrijheid, binnen gestelde kaders. Deze digitale ontwikkeling stelt Plavei beter in staat om flexibel in te spelen op de veranderde
vraag van onze klant. Papierloos werken is ons uiteindelijke doel. Het ver-
mindert de C02 uitstoot en medewerkers kunnen op deze wijze een-
voudiger thuiswerken.
Verder zijn we dit jaar begonnen met afvalscheiding op ons kantoor en
zijn minder duurzame bedrijfsauto's vervangen voor elektrische auto's.
We legden het dak van ons kantoorpand dit jaar vol met zonnepanelen
waardoor de auto's op zelf opgewekte stroom rijden. En we zijn over
gestapt naar een leverancier van gas en elektriciteit die de afgelopen
jaren het beste presteert als groene energieleverancier.
Terugblik
Plavei heeft in 2019 voor het eerst gewerkt met een luisterpanel. In april mochten onze huurders hun mening geven over onze dienstverlening. Elf huurders deelden hun ervaringen.
De huurders gaven aan waar hun (woon)behoeften liggen en hoe ze denken over Plavei. Met de input zijn we aan de slag gegaan om een 'Klantvisie' op te stellen, die we in 2020 gaan implementeren.
Het panel werd geleid door het Onafhankelijk Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector (KWH). Medewerkers van Plavei luisterden in een aparte ruimte mee.
Positieve ervaringen werden gedeeld en opbouwende tips gegeven. "Plavei is een menselijk en meedenkende organisatie", zo liet een van de panelleden optekenen. Het panel zag ook ruimte voor verbetering en kwam met goede adviezen.
Wij zijn actief aan de slag gegaan met alle tips. Eén van de zaken die uit het luisterpanel kwam, was dat het niet helder is hoe wij woningen toewijzen. In de bewonerskrant, die we twee keer per jaar verspreiden onder huurders, hebben we hier uitgebreid aandacht aan besteed.
We blijven onze dienstverlening verbeteren en actief contact zoeken met onze huurders.
Terugblik
Hoe leuk is het om buren in het zonnetje te zetten?
Wij introduceerden in 2019 de 'Plaveibus'. Via deze brievenbus kunnen bewoners hun buren opgeven voor een kleine verrassing. Bijvoorbeeld omdat de 'buur' altijd voor je klaarstaat. In 2019 hebben we veel behulpzame buurtjes verrast. Het zorgt voor blije gezichten én leuke verhalen. We hopen in 2020 nog meer buren te verrassen!
Terugblik
Plavei kent veel trouwe huurders die al jaren op het hetzelfde adres wonen. Jubilarissen zetten we graag in het zonnetje. In 2019 kregen 30 huurders die al meer dan 25 jaar op hetzelfde adres wonen een bos bloemen en bezochten we 7 trouwe huurders die al ruim 50(!) jaar op hetzelfde adres wonen met bloemen en taart.
Vanaf 2020 zetten we ook trouwe huurders in het zonnetje, die niet altijd op hetzelfde adres hebben gewoond, maar al wel 50 jaar aansluitend bij Plavei huren.
2019
De heer
en mevrouw
Huisman
Mevrouw Lusink
Mevrouw Keuben-
van Haren
Mevrouw
Ruikes-Hakfoort
De heer en
mevrouw Meuleman
Terugblik
Aan wie verhuurden we onze woningen?
Om voldoende betaalbare huurwoningen beschikbaar te krijgen voor huishoudens die afhankelijk zijn van huurtoeslag voeren wij bij mutatie niet alleen huurverhogingen maar ook huurverlagingen door.
Plavei is er in de eerste plaats voor huishoudens met een inkomen tot de huurtoeslaggrens. Het overgrote deel van onze woningen verhuren we dan ook aan deze primaire doelgroep. De huisvesting van huurtoeslaggerechtigden in 2019 zit op een vergelijkbaar niveau als 2017. Het percentage verhuringen aan huishoudens met een inkomen net boven deze grens is al 3 jaar stabiel. Dit is onze secundaire doelgroep.
In 2019 sloten we in totaal 276 huurovereenkomsten. Van deze 276 verhuringen was er 43 keer sprake van een rechtstreekse toewijzing. Van de woningen welke zijn aangeboden via een woonruimteverdeelsysteem was er in 64 gevallen sprake van een verhuring welke op basis van voorrang is verhuurd. Veel van deze 64 verhuringen hebben te maken met het sloop-/renovatieproject in de Bloemenbuurt. Huurders van wie hun woning gesloopt gaat worden hebben namelijk stadsvernieuwingsurgentie gekregen.
In 2019 voerden wij een inflatie volgende huurverhoging door voor al onze huurders waarbij we de huurprijzen aftopten op de streefhuur. Hierdoor steeg de totale huurprijs met ingang van 1 juli 2019 met 1,6%. Ruim 30% van onze huurders kreeg geen huurverhoging. De rest van onze huurders ontvingen een gemiddelde huurverhoging van € 11,15 per maand. Het percentage van de huurverhoging ligt onder het landelijk gemiddelde.
Ons duurzame bezit
Nieuwbouw- en renovatie
Aan welke type woningen hebben onze huurders nu én in de toekomst behoefte? Daar hebben we in 2019 onderzoek naar gedaan. Wat blijkt: door de vergrijzing is er steeds meer behoefte aan andere type woningen.
Verder werken we bij Plavei aan verduurzaming van ons woningbezit. We ontwikkelen plannen voor renovatie én voor sloop en nieuwbouw. Bij nieuwbouwwoningen zetten we in op nul-op-de-meter. Dat wil zeggen dat deze woningen energieneutraal, duurzaam en milieuvriendelijk zijn. We investeren de komende jaren tientallen miljoenen in deze plannen.
Onderhoud
De kwaliteit van onze bestaande woningen houden we op peil door een
gedegen onderhoudsbeleid. Aan de hand van de meerjarenonderhouds-
begroting, stellen we elk jaar een jaarplan op. Vooraf voeren we
inspecties uit om vast te stellen of het geplande onderhoud ook echt
noodzakelijk is. Wij onderhouden onze woningen goed!
Ons duurzame bezit
In 2018 zijn we begonnen met het verduurzamen van ruim vijfhonderd woningen in Angerlo, Giesbeek en Didam. Met als doel deze woningen het zuinige energielabel A te bezorgen. Een woning met energielabel A is goed geïsoleerd en verbruikt minder energie.
Een groot deel van deze woningen is inmiddels duurzaam. Deze woningen zijn voorzien van onder andere spouwisolatie, dakisolatie en gedeeltelijk nieuw glas. De ventilatie van de woningen is verbeterd en de meeste woningen hebben zonnepanelen op het dak gekregen. De verduurzamingsmaatregelen zorgen voor meer wooncomfort én een besparing op de energierekening.
We renoveren in vier fasen. In 2019 zijn de eerste drie
fasen afgerond. Ruim vierhonderd woningen hebben inmiddels energie-
label A gekregen. De laatste ruim honderd woningen zijn in het voorjaar
van 2020 klaar.
Voor deze verduurzamingsoperatie maken we gebruik van een stimu-
leringsregeling van het ministerie: de zogenaamde STEP-subsidie.
De woningen worden verduurzaamd zonder dat de huurder meer huur
gaat betalen.
Ons duurzame bezit
Eind 2018/begin 2019 hebben we 30 nul-op-de-meter woningen opgeleverd in Zeddam, 's-Heerenberg, Braamt en Kilder. In 2019 volgden aan de Kerkstraat in Didam negen energiezuinige appartementen. Allemaal woningen met zonnepanelen op het dak, een goede isolatie en een warmtepomp.
In 2019 kregen alle bewoners ook daadwerke-
lijk de sleutel en namen ze intrek in de woning. Vooraf organiseerden we kijkmomenten voor omwonenden en medewerkers. Daarnaast hebben we diverse opleverfeestjes gehouden. Het is mooi om samen met kersverse bewoners, omwonenden en andere betrokkenen een klein feestje te kunnen vieren. Een mooi moment voor nieuwe bewoners en omwonenden om even bij het moment
stil te staan en nader kennis te maken.
Wonen in een energiezuinige woning is anders dan wonen in een ge-
wone woning. We begeleiden onze huurders daarom in het leren om-
gaan met de woning. Onze energiecoach bezoekt de bewoners het
eerste jaar regelmatig én geeft tips!
Ons duurzame bezit
Plavei heeft 209 huurwoningen in de Bloemenbuurt die de einddatum van de technische levensduur hebben bereikt. De huurwoningen uit de jaren zestig en zeventig zijn technisch verouderd, hebben vocht- en tochtproblemen en verbruiken veel energie. Eind 2018 is daarom door Plavei en de gemeente Montferland besloten de buurt te vernieuwen in de vorm van grootschalige renovatie en een stukje nieuwbouw. Dat gebeurt in zeven fasen.
In 2019 hebben we belangrijke stappen gezet. Tientallen gezinnen uit te slopen woningen kregen nieuwe huisvesting. Daarnaast vonden de aanbe-
stedingen plaats om een geschikt bouwbedrijf te selecteren. Ook onderzochten we duurzame technieken, waarmee we de Bloemenbuurt van warmte willen voorzien.
Ondertussen zet ook de gemeente Montferland belangrijke stappen. In
de zomer van 2019 is het bestemmingsplan Bloemenbuurt ter inzage
gelegd. Daarnaast werkt de gemeente aan een inrichtingsplan voor
de openbare ruimte.
Op 2 november hield Plavei samen met de gemeente een bewoners-
bijeenkomst als officiële aftrap van de wijkvernieuwing. Daarna ging
de eerste schop in de grond.
Ons duurzame bezit
Wij willen onze huurders de mogelijkheid geven om samen duurzame energie op te wekken en de energiekosten te verlagen. Daarom bieden we vanaf 2019 zonnestroom aan. Dit doen we met een lokale installateur, die de panelen plaatst en onderhoudt.
Huurders die meedoen krijgen maximaal acht zonnepanelen op het dak van hun woning. Ze betalen een vergoeding van € 2 per paneel, per maand. De panelen worden gehuurd en horen bij de woning. Acht zonnepanelen wekken ge-
middeld 2.000 kWh per jaar op. Hiermee besparen huurders flink op hun energierekening. De huur gaat door het plaatsen van de zonnepanelen niet omhoog.
Inmiddels hebben veel woningen zonnepanelen op het dak liggen. In 2020
hopen we nog meer daken te voorzien van zonnepanelen. Niet elke woning
is hier overigens geschikt voor. Het kan bijvoorbeeld (nog niet) als er
groot onderhoud gepland is. Daarnaast moet het dak grotendeels op
het zuiden liggen.
Huurder Inge Tannemaat is blij met haar zonnepanelen:
"Ik vind het een geweldig initiatief van Plavei. Het is belangrijk om
een steentje bij te dragen aan een beter en schoner milieu. Hoe mooi
is het om daar de zon voor te gebruiken.''
Ons duurzame bezit
Onderhoud/bezit
Om onze woningen en gebouwen in goede staat te houden of te brengen voeren we planmatig onderhoud uit. In 2019 investeerden we in de genoemde onderdelen. We onderhouden onze huurwoningen voortdurend. Denk aan schilderwerk aan de buitenzijde, het vervangen van de CV-ketel en het vervangen van dakbedekking. Omdat we dat met enige regelmaat doen en dit onderhoud vooraf kunnen plannen, noemen we het planmatig onderhoud.
Plavei verhuurt 4348 eenheden. Het overgrote deel van onze vastgoedportefeuille bestaat uit woningen. Daarnaast verhuren we ook ander vastgoed zoals maatschappelijk vastgoed en parkeerplaatsen. Driekwart van onze woningen is gelegen in de kernen Didam en 's-Heerenberg.
We onderhouden onze woningen goed. Maar soms zijn er toch reparaties nodig. We handelen reparatieverzoeken zo snel mogelijk af. We streven ernaar dat zoveel mogelijk huurders hun reparatieverzoek melden via Mijn Plavei en zelf direct een afspraak inplannen.
Plavei is de lokaal verankerde corporatie in de gemeente Montferland. Daarnaast zijn we de enige sociale verhuurder in de dorpen Giesbeek, Lathum en Angerlo van de gemeente Zevenaar. In Westervoort verhuren we woningen in een woon-zorgcomplex.
Column huurder
Ik kom uit Tolkamer maar wilde graag naar Didam verhuizen.
Daar wonen mijn vrienden en daar is het allemaal wat levendiger. Daarnaast werk ik in Wehl en ligt Didam net wat gunstiger.
Ik heb mij via Entree ingeschreven voor een appartement. Die vond ik uiteindelijk in het gloednieuwe Koetshuis. Ik woon er nu enkele maanden en heb het er prima naar de zin. Ik woon tussen de ouderen, maar dat maakt me niet uit.
Ik 'fiets' er als jongere rustig tussendoor, haha. Hoe het zover is gekomen? Toevallig! Ik kwam in aanmerking voor deze woning en heb meteen ja gezegd. Het bevalt me prima. Hier merk je de Diemse gemoedelijkheid. Mijn medebewoners zijn heel aardig en als we elkaar kunnen helpen, doen we dat. Zo stond onlangs een mevrouw aan de deur die problemen had met haar televisie. Daar heb ik naar gekeken. Mijn vrienden zijn inmiddels al een keer langs geweest en we hebben al wat biertjes gedronken. Maar overlast bezorg ik de buren niet... Zo zit ik niet in elkaar. Het is trouwens heel goed geïsoleerd hier.
Tim Theijssen (32)
Dienstverlening/organisatie
De opbouw van 1 gemiddelde maandhuur bestaat uit verschillende posten:
- Woningonderhoud en verbeteringen van onze woningen
- Bouwen nieuwe woningen en het aankopen van woningen
- Verhuurdersheffing en saneringssteun (belasting die alle corporaties moeten betalen aan het Rijk)
- Rente t.b.v. onze leningen
- Personeelskosten
- Belastingen en verzekeringen, zoals gemeentelijke en waterschapsheffingen, verzekeringskosten.
- Kosten servicecontracten
- Organisatiekosten, o.a. kantoor- en huisvestingskosten, ICT- en advieskosten
Gepresenteerde cijfers zijn onder voorbehoud van het definitief vaststellen van de jaarrekening'.
Huurders nemen het meest contact met ons op via de telefoon. Ook komen regelmatig huurders bij ons op kantoor. We hebben ook een online huurdersportaal, Mijn Plavei. Waar direct online reparatieverzoeken gemeld en ingepland kunnen worden. Meer dan 80% van alle vragen die binnenkomen, handelt het Klant Contact Punt van Plavei direct zelf af. Zo is er snel een antwoord.
De mening van onze huurders vinden wij erg belangrijk. Om die reden wordt de waardering op onze dienstverlening continu gemeten. Om hiervan te kunnen leren, houden we zogenaamde aftersales gesprekken. Zodat we weten wat er speelt en waar we aan moeten werken.
In 2019 waardeerden onze huurders onze dienstverlening met een 8,0. Dit cijfer is gelijk aan dat van vorig jaar. We zijn erg trots op dit mooie cijfer. Wel blijven we zoeken naar manieren om onze dienstverlening verder te verbeteren, met als doel nog meer tevreden huurders.
Het aantal meldingen van overlast geeft in 2019 een vergelijkbaar beeld met het jaar daarvoor. Wel merken we in toenemende mate de gevolgen van 'maatschappelijke veranderingen, gewijzigde wetgeving en het passend toewijzen'. Het aantal overlastmeldingen waarbij zorg en onbegrepen gedrag een rol speelt, nam het afgelopen jaar toe. Dit zorgt voor meer intensieve dossiers en samenwerking met onze netwerkpartners om tot maatwerk oplossingen te komen. De verwachting is dat deze trend zich ook het komende jaar voortzet.
Participatie
Verbouw of nieuwbouw. We betrekken onze huurders graag bij
de plannen die we maken. Om draagvlak en vertrouwen te creëren.
De wijkvernieuwing van de Bloemenbuurt is een goed voorbeeld.
De afgelopen twee jaar maakten we samen met de wijkbewoners én
de gemeente Montferland een plan voor de wijk. We bezochten alle
bewoners aan huis. Bewoners tekenden letterlijk met potlood in de hand
aan een plan voor de nieuwe openbare ruimte.
Lees verder >
Participatie
Onder begeleiding van tuin- en landschapsarchitecten tekenden ze schetsblokken vol ideeën voor het park, de parkeerplekken en de straten. Ook mochten bewoners meedenken in de keuze voor een aannemer. Ze praten niet alleen mee over wat zij belangrijk vinden voor hun woning maar kiezen ook daadwerkelijk mee. Huurders en woningeigenaren gaven bijvoorbeeld een mening over de parkeerplekken, de breedte van de straten, de grootte van de voortuinen en de inrichting van het park. We reden met een bus door de wijk en belden aan bij mensen waar we de voortuinen willen verkleinen. Om in gesprek te gaan met de bewoners. Ook zijn we zichtbaar aanwezig in de wijk. In de info-woning aan de Irisstraat kunnen huurders terecht met al hun vragen. In de Muurbloemstraat is er een uitrustwoning beschikbaar. Regelmatig ontvangen wijkbewoners de Bloemenbuurtkrant met de laatste ontwikkelingen. Door huurders écht te betrekken, beschikbaar te zijn en goed te informeren creëren we draagvlak en vertrouwen.
Participatie
Participatie
Participatie
NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Organisator het Oranje Fonds kreeg op 15 en 16 maart duizenden organisaties in Nederland op de been. Ook medewerkers van Plavei staken de handen uit de mouwen.
Bijvoorbeeld in seniorencomplex De Averhof in Beek. Daar gingen we samen met bewoners en omwonenden aan de slag. De openbare ruimte kreeg een grote schoonmaakbeurt. Daarnaast lapten we ramen, ruimden we keukens op en maakten we de ontvangstruimte schoon. Ook buiten was er genoeg werk te verzetten. We snoeiden bijvoorbeeld heel wat planten.
De dag werd in stijl afgesloten: met soep én broodjes. Daar stopte het overigens niet bij. Medewerkers van
Plavei hielpen ook met de organisatie van een high-tea voor bewoners
van woonzorgcentrum Sydehem in Zeddam en met de aankleding van
de dierenweide bij ABC-zorgcomfort in Westervoort.
Een mooie dag voor iedereen!
Participatie
De Dag van het Huren kende in 2019 het thema 'duurzaam wonen'. We kijken terug op een mooie en inspirerende dag met een informatiemarkt waar o.a. Huurdersvereniging De Sleutel aan deelnam en een lezing van voormalig weervrouw Helga van Leur.
Bekijk hier de video van de Dag van het Huren om zo nog even na te genieten.
2019
Participatie
Bloemenbuurt
Prestatie
De Raad van Commissarissen (RvC) van Plavei houdt toezicht op de algemene gang van zaken binnen onze organisatie, de financiële continuïteit en de uitvoering van het goedgekeurde beleid. De RvC is naast werkgever ook het klankbord van de directeur-bestuurder.
De Raad van Commissarissen van Plavei bestaat uit vijf leden. In 2019 namen we afscheid van twee leden en verwelkomden we twee nieuwe leden: Hans Hoepel en Joost Kelderman.
Lees verder >
Prestatie
Hans Hoepel uit Apeldoorn neemt als 'huurder-
commissaris' de komende vier jaar plaats in de Volkshuisvestingscommissie. Eén van de drie adviesorganen van de RvC van Plavei. Hij volgt huurdercommissaris Yvonne Beenen op, die afscheid nam na de maximale zittingstermijn van acht jaar.
In zijn werkzame leven houdt Hans Hoepel zich bezig met het adviseren van ondernemingen en instellingen over huisvesting en vastgoed. Bij Plavei komt zijn expertise van pas. Hans treedt vanuit zijn rol ook op als netwerkcommissaris richting onze huurders en belanghouders. Hij is regelmatig te vinden bij bijeenkomsten van Plavei en die van onze 'belanghouders', waaronder Huurdersvereniging De Sleutel.
Hans Hoepel: "Ik herken in Plavei mijn eigen drive om samen te werken aan mooie wijken, de verduurzamingsopgave én betaalbare huisvesting. De rol van huurder-
commissaris zorgt ervoor dat ik in verbinding blijf met onze huurders en belanghouders. Het is mijn opgave om onderwerpen vanuit het perspectief van onze huurders te bekijken en hun belangen in acht te houden. Ik vind het belangrijk dat iedereen betaalbaar en plezierig kan wonen in een duurzame, kansrijke en leefbare omgeving."
Lees verder >
Prestatie
Prestatie
Prestatie
Prestatie
Prestatie
Prestatie
In 2019 trad Joost Kelderman aan als lid van de RvC van Plavei. Hij volgt Ron Frerix op en werd be-
noemd voor een periode van vier jaar. Vanwege zijn financiële achtergrond neemt Joost Kelderman ook plaats in de Auditcommissie. Eén van de drie adviesorganen van de RvC.
Als partner van het kantoor Stolwijk Kelderman, met een werkgebied in voornamelijk de Liemers en Achterhoek, adviseert Joost bestuurders van instellingen en ondernemers. Waarbij het duurzame succes van die organisaties centraal staat: "Net zoals de huurder voor mij centraal staat bij Plavei."
De laatste jaren is Joost Kelderman intensief betrokken bij het thema energiebesparing- en transitie bij MKB-bedrijven. "Daarin speelt hetzelfde spanningsveld als bij een woningcorporatie. Verduurzamen willen we allemaal, het moet alleen haalbaar én betaalbaar blijven. Ook voor mensen met een wat minder grote portemonnee."
Een andere grote uitdaging is volgens Joost om als woningcorporatie in een snel veranderende wereld wendbaar te blijven. "Dit gaat niet vanzelf en vraagt veel van een organisatie. Ik kijk ernaar uit om samen verder te bouwen aan Plavei!"
Prestatie
Steeds meer corporaties nemen deel aan de benchmark van branchevereniging Aedes. Aan de laatste benchmark was dat zelfs 92 procent. Zij vertegenwoordigen samen 97 procent van alle woningen die door corporaties worden verhuurd. Bij de benchmark worden corporaties op vijf prestatievelden met elkaar vergeleken. Een A-score is bovengemiddeld, een B-score is gemiddeld en een C-score is ondergemiddeld. Een goede balans is belangrijker dan altijd te streven naar een A-score. Plavei scoort in de laatste benchmark in 2019 op bijna alle onderdelen een B. Met op meerdere onderdelen mooie cijfers, zoals een 8,4 voor het onderdeel 'huur opzeggen', een 8,2 voor 'een nieuwe woning betrekken' én een 7,6 voor 'reparatieverzoeken'.
Op het onderdeel 'duurzaamheid' scoren we dit jaar een C. We verwachten
de komende jaren op dit onderdeel een duidelijke verbetering wanneer
we kijken naar onze huidige plannen en het verduurzamen van ons
bezit. De Aedes benchmark geeft ons inzicht in hoe wij scoren ten
opzichte van collega-corporaties. Wij gebruiken dit instrument
om te vergelijken maar ook om te leren.
Prestatie
Vanaf 2021 moeten alle woningen gemiddeld een energielabel B hebben of hoger. Plavei heeft deze doelstelling al gehaald in oktober 2019.
Dit is ons gelukt door de afgelopen jaren dertig nul-op-de-meter woningen én negen energiezuinige appartementen te bouwen. Daarnaast hebben we vierhonderd woningen met slechtere energielabels verduurzaamd. Daar zijn we trots op! Onze woningen hebben gemiddeld energielabel B.
Zittende huurders gaan door verduurzamings-
maatregelen niet meer betalen. De huren van deze energiezuinige nieuwbouwwoningen houden we betaalbaar omdat wij het belangrijk vinden dat onze woningen betaalbaar blijven.
Daarmee zijn we er nog niet. In 2050 moeten alle sociale huurwoningen in
Nederland C02-neutraal zijn. We hebben dus nog een flinke weg te gaan.
Ondertussen zijn we volop bezig in veel van onze kernen.
Prestatie
Zonneproject Diemse Zon! van Energiecoöperatie Montferland Klimaatneutraal (EMK) levert duurzame stroom op. Al 35 huishoudens in Didam en omstreken ontvangen inmiddels duurzame stroom via dit collectieve zonneproject.
Dankzij Diemse Zon! kunnen mensen die zelf geen plek op het dak hebben voor zonnepanelen samen met hun 'buren' toch zonne-energie opwekken. Inwoners met verschillende postcodes uit Didam konden zich hiervoor inschrijven. Het doel is om concrete projecten te realiseren die bijdragen aan de doelstelling van de gemeente Montferland om in 2030 energieneutraal te zijn.
Plavei stelde voor dit project gratis daken beschikbaar. Inmiddels zijn er 386 zonnepanelen geplaatst op de
daken van de appartementengebouwen aan de Ludgerusstraat 41 en
de Singel 64. Het dak van de Lockhorststraat wordt in 2020 vol gelegd.
Huurders van deze gebouwen konden met voorrang deelnemen aan
het project Diemse Zon!
Beelden van het plaatsen van de zonnepanelen vindt u hier.
Prestatie
Bij 'fijn wonen' komt veel kijken. Goede service en dienstverlening horen daar bijvoorbeeld bij. Natuurlijk komt het voor dat huurders niet tevreden zijn. Wij proberen klachten zo goed mogelijk op te lossen. Dat lukt meestal, maar niet altijd. Dan kunnen huurders zich melden bij een klachtencommissie, waar iedere corporatie verplicht bij is aangesloten.
Plavei maakte tot nu toe altijd gebruik van twee regionale klachtencommissies: Klachtencommissie Woningcorporaties Arnhem en omstreken en Geschillencommissie Oost Gelderland. Vanaf 1 januari 2020 gaan we over naar één commissie: Geschillencommissie Oost Gelderland. De keuze voor deze commissie is samen met Huurdersvereniging De Sleutel gemaakt.
Voorzitter Jaap Blok van Geschillencommissie Oost Gelderland is blij met de keuze: "Een goed functionerende klachtencommissie is belangrijk voor huurders. Het biedt hen dicht bij huis een kosteloze en laagdrempelige manier om een klacht onafhankelijk te laten beoordelen. Dat is belangrijk."
Prestatie
Huurdersvereniging De Sleutel
Na een gedegen voorbereiding zag Huurdersvereniging De Sleutel op 1 juli 2019 officieel het licht. Op die dag sloten Huurdersvereniging Bergh en Huurderbelangenvereniging De Schakel elkaar in de armen. "Na de fusie van Woningstichting Bergh en Woningcorporatie Laris was het logisch dat ook de huurdersverenigingen samen zouden gaan. Toch bleek een samengaan niet eenvoudig", zegt voorzitter Leonie van der Laan van Huurdersvereniging De Sleutel.
Lees verder >
Huurdersvereniging De Sleutel
"De onderlinge verhoudingen waren lange tijd niet goed. Uiteindelijk hebben we de neuzen dezelfde kant op gekregen."
Het nieuwe bestuur van De Sleutel bestaat uit bestuursleden van beide huurdersverenigingen. Naast Leonie van der Laan zijn dat Wim Winters, Gerhard Naves, Bart Jansen, Irma de Ridder, Henk Elting en Michell Sterenberg.
Secretaris Gerhard Naves: "De rol van de huurdersvereniging is groot. We zijn een volwaardige gesprekspartner van Plavei. We schuiven ook aan bij de 'prestatieafspraken' tussen Plavei en de gemeenten, waarbij de plannen voor de toekomst worden besproken."
Leonie van der Laan: "We zijn blij met de actieve wijze waarop Plavei ons informeert. Natuurlijk zijn ze dat op onderdelen verplicht. Maar ook waar het niet noodzakelijk is, worden wij geraadpleegd. We worden serieus genomen."
Het nieuwe bestuur ging vanaf dag één volle kracht vooruit. Met een nieuwe website en een vernieuwde nieuwsbrief. Leonie van der Laan: "Wij vertegenwoordigen bijna 4.000 huurders waarvan er bijna 1.500 lid zijn van De Sleutel. Die willen we op deze wijze nog intensiever bij onze huurdersvereniging betrekken."
Huurdersvereniging De Sleutel
Huurdersvereniging De Sleutel
Huurdersvereniging De Sleutel
Huurdersvereniging De Sleutel
Huurdersvereniging De Sleutel
Onze ambities 2020
Onze thema's duurzaamheid, leefbaarheid en participatie staan ook in 2020 weer centraal. Deze thema's komen samen in onze plannen voor het verduurzamen van woningen en wijkvernieuwing. De wijkvernieuwing van de Bloemenbuurt blijft net als afgelopen jaar ook komend jaar onze grootste uitdaging. In 2020 gaan we, samen met de gemeente, volop verder met deze wijkvernieuwing.
In 2020 blijven we de huurder centraal zetten. We stellen een nieuw strategisch beleidsplan op. Hierin beschrijven we wat de komende jaren onze plannen en ambities zijn. Bij het opstellen bepalen we de focus in onze plannen. Hierbij betrekken we onze huurders én belanghouders. Zij geven input voor het plan.
Ook blijven we ons inzetten voor het toekomstig functioneren van
Meulenvelden als woon-, zorg- en welzijnszone binnen Didam.
Er zijn uiteraard nog veel meer ambities en plannen. In de Plavei-krant,
op onze website en via de sociale kanalen blijven we iedereen
informeren en meenemen.
Onze ambities 2020
Onze ambities 2020
Onze ambities 2020
In 2050 moeten alle corporatiewoningen C02 neutraal zijn. We hebben nog een flinke weg te gaan.
In 2020 ronden we het project af waarin we ruim vijfhonderd woningen verduurzamen en voorzien we veel woningen van zonnepanelen in het project Zonnestroom voor huurders. In de Bloemenbuurt worden de woningen gerenoveerd tot nul-op-de-meter (NOM) of NOM-ready.
Naast het aanpassen van onze woningen, gaan we ook aan de gang met een stuk bewustwording van onze huurders. Gedrag is heel belangrijk waar het gaat om duurzaamheid. We begeleiden onze be-
woners in het duurzaam wonen. We werken hiervoor samen met energiecoaches in de omgeving.
Verder kijken we met gemeente naar alternatieve warmtebronnen voor de
Bloemenbuurt en blijven we in gesprek over duurzaamheid met andere
organisaties via bijvoorbeeld Arnhem Open, een onderdeel van Arnhem
Connect.
Ook in onze eigen bedrijfsvoering staat duurzaamheid centraal. We
schaften vorig jaar al verschillende elektrische bedrijfsauto's aan en
legden zonnepanelen op ons eigen kantoorpand. Met nieuwe devices
werken we in 2020 zo veel mogelijk papierloos.
Onze ambities 2020
In 2019 zijn onze klantcoaches gestart met een meer wijkgerichte werkverdeling. Hierdoor zijn er vaste aanspreekpunten voor alle kernen gekomen. Het zorgt voor meer verbinding en kortere lijnen in het sociale netwerk. Aankomend jaar bouwen we deze wijkverbinding verder uit. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van buurtplannen.
Onze klantcoaches worden het aanspreekpunt voor georganiseerde
bewonersgroepen zoals bewonerscommissies én wijk- en dorps-
raden. We worden zichtbaar in de wijken en zijn laagdrempelig
aanspreekbaar over alle onderwerpen die er bij de bewoners spelen.
Met als doel om meer te verbinden en preventief te werken.
Onze ambities 2020
Colofon
Plavei
Postbus 66
6940 BB DIDAM
www.plavei.nl
Uitgever Plavei
Ontwikkeling & realisatie Bureau de Clou
Tekst Plavei, Sjoerd Geurts
Fotografie & film Bas van Spankeren,
Sjoerd Geurts, Simon Schutter, Shutterstock
De redactionele inhoud is met zorg samengesteld.
Alle cijfers zijn onder voorbehoud in afwachting van het
definitief vaststellen van de jaarrekening. Ten aanzien van
eventuele onjuistheden van bepaalde gegevens kan
geen aansprakelijkheid worden aanvaard.
Wanneer u vragen heeft over de inhoud,
laat ons dat dan gerust weten.